News Detail

Zlatibore i ta tvoja stada

Zlatibore i ta tvoja stada

„Na obronku Zlatibora
gde se grle bor i jela
tu je nekad moja Mira
napasala stada bela“

Pesniik žali za čobanicom Mirom ali vi ne budite tužni. Ako i ne nađete Miru na Zlatiboru još uvek možete naći stada bela, da zadovoljite dušu i zaboravite na užareni asfalt.
Zlatibor je planina izuzetne lepote i prijatne klime. Oko hiljadu kvadratnih kilometara livada, visova, proplanaka, bezdana i useka, bezbrojnih planinskih izvora, potoka i potočića. Zlatiborski pejzaži nesvakidašnji su doživljaj za ljubitelje šetnji i uživanja u mirisima rascvetalog planinskog bilja i šuma bogatih zlatnim borom, jelama i smrekama.
Zlatibor će vas zimi opsenuti zimskim čarolijama, skijalištima i lepotama planine a leti ćete ovde pronaći isto takvu lepotu ali i hlad i potpuni mir ili pak aktivni odmor u raskošnim njedrima planine.

Zlatiborska sela – ostrva mira i netaknute prirode

Sunčani pašnjaci, šljivici, vrela, pećine, vodenice, gurmanski specijaliteti domaća hrana, pršut, jagnjetina, praseće pečenje, očuvana prirodna sredina, zdrava hrana i čiste vode, način života u kome se čuvaju tradicionalne vrednosti, koje su uglavnom zaboravljene, čine zlatiborska sela autentičnim i privlačnim za goste.

Tu su i mogućnosti za šetnju, rekreaciju, organizovanje izleta. Lov i ribolov, jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova, lekovitog bilja i druge rekreativno-zabavne aktivnosti u prirodi takođe su deo turističke ponude. Turisti, po želji, mogu učestvovati u poslovima običnog seoskog domaćinstva, uključujući i radove u polju. Seosko domaćinstvo, na kome se uzgajaju ovce, krave, svinje i kokoške…

Skoro svako selo ima neki kulturno-istorijski lokalitet koji se može posetiti i tako saznati nešto o prošlosti. Privlačne su mistične priče i legende koje se ispredaju u ovom kraju možete videti i naučiti kako se prave predmeti od grnčarije, drvene kace ili oblikuje metal kovačkim čekićem, kako se pletu poznati sirogojnski džemperi. Tu su i zanimljive destinacije čiji će obilazak za vas predstavljati, puni, jedinstveni doživljaj. Možete obići crkve brvnare, etno selo a tu je i Muzej satrih zanata kao i mnogobrojne etno i kulturne manifestacije.

Možete obići Gostiljski vodopad, Ribničko jezero, Jezero na Obudojevici.

Možete obići Stopića pećinu koji predstavljaja prirodnu atrakciju. O lepoti ove pećine svedoči i činjenica da je njena fotografija, rad Čedomira Žarkovića, proglašena najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu.

Možete obići Mokru Goru sa“Ćirom” na čuvenoj “Šarganskoj osmici”. Tu je i Drvengrad, etno selo koje živi na brdu Mećavnik.

Možete posetiti i Višegrad -“Na Drini Ćupriju” i Kamengrad.

Obavezno, pogledajte Taru, boginju među planinama. Vidikovac Kozja stena, pruža veličanstven pogled na nepreglednu lepotu ovog kraja…pogledajte jezero Perućac i čarobni kanjon Drine.

Obavezno obiđite magičnu lepotu – Specijalni rezervat prirode Uvac. Kraški teren na kome se prostire je zaslužan za stvaranje brojnih jama i pećina. Najpoznatija je Ledena pećina do koje možete stići samo čamcem. Rezervat je stanište preko 100 vrsta ptica među kojima počasno mesto pripada, gospodaru visina, beloglavom supu. Sam kanjon reke Uvac, koja se kreće vijugavim meandrima, ostaviće vas bez daha i reči. Uvac se ne može rečima opisati niti naslikati, mora se doživeti.

Zlatibor nudi sve

U zlatiborskim selima se prirodne lepote susreću sa kulturološkim nasleđem. To je mesto gde je najbolje očuvana srpska tradicija, mesto za tišinu i odmor, mesto najukusnijih gurmanskih specijaliteta i istovremeno mesto gde možete uživati u lepotama svakog godišnjeg doba – tu je sve ono što je u Srbiji najbolje.

Na Zlatiboru ćete naći mir, okusiti najbolje srpske specijalitete, videti najlepše pejzaže, odmoriti i nahraniti – i dušu i telo!

Planina Zlatibor u svojim nedrima ima sve što čoveku treba. Samo treba otići i ubrati! Krenite iz nekog zlatiborskog sela, a imate bar desetak sela i turističkih naselja izuzetne lepote: Sirogojno, Gostilje, Rožanstvo, Ljubiša, Tripkovo, Mačkat, Rudina, Semegnjeva, Kriva Reka…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Compare

Enter your keyword